Friday, 10 February 2012

homeMADE (:



assalamualaikum w.b.t.

syukur alhamdulillah ari ni di beri peluang untuk bernafas lagi, :) . okay, sebenarnye xde ape sgt yg nk di belog kan ari ni, tp cume sekadar nk bebel kosong yg x de ape isi. HAHA ! okay, nmpknye aku da hampir nk mula melalut ni.
 -STOP- . : D
ape yg berkait dgn entry aku skrg ? lihat lah gmbr kat bawah ni . haa, ni salah satu menu makan tgh ari td . homemade gtuh . hihi . first trial kot buat kerabu pucuk paku ni. makanan org kampung je mampu buat. haha. [dan dan menipu nye ! ] :) . tp rase die perhhhh !! sgt SODAP wehh.

okay, sape2 nk try, aku lampir kan sekali dgn resepi nye buat tatapan semua,
[cewaahh, ayat aku x bole pergi lah ! ] HAHA :D
kerabu pucuk paku .
bahan-bahan yg diperlukan :
  1. pucuk paku
  2. bawang merah (besar punye)
  3. cili api
  4. garam
  5. kelapa muda (yg da parut ye)
  6. buah lemon n limau kasturi
  7. udang kering
**semua bahan-bahan di atas, sukatan nye ikut selera masing masing [secukup rasa] :)

cara-cara :
  1. sangai kan kelapa parut td dan dicampur dgn sedikit udang kering (yg ditumbuk sedikit) sehingga warna nya jd kuning ke coklat.
  2. bersihkan pucuk paku td, kemudian didihkan air dan masukkan pucuk paku td ke dlm air yg telah dididihkan, biarkan dlm 10-15 minit dan tos kan pucuk paku yg sudah di celorkan td.
  3. ramaskan pucuk paku td agar tidak terlalu berair.
  4. mayangkan (potong) bawang merah dan cili api.
  5. gaulkan kesemua bahan dan perahkan sedikit jus lemon dan limau kasturi (secukup rasa)
  6. sedia untuk dihidangkan.

#selamat mencuba  :)

okay, aku rase sampai sini je entry kali ni . InsyaALLAH ade mase akan ku hias padang belogg aku ni. 
daa, 

salam. :)

Wednesday, 8 February 2012

i'm NEW here . (:

assalamualaikum w.b.t.

firstly, nak bgthu yg aku ni budak baru belajar kat belogg ni. hihi. ok, disebabkan aku suka sgt bace belogg org, jadi aku telah ditarik tarik utk cipta belogg sendiri. haha. acece. kononye lahh. sekarang ni rajin lah aku nk mengarang kat belogg ni, tp nnti kalau da start balik sem baru, xdo maso ehh denn nk meng'update' belogg denn ni haa. haha. kan da keluar bahasa nogori denn. :D
act, aku xde ape sgt nk dibebelkan di sini. cume sekadar nk release kan penyakit gatal kat tgn aku utk try tuliss belogg. HAHA !

okayy, nanti kalau ade cite menarik aku akan update ke padang belogg ni. InsyaALLAH <3 .