Friday, 10 February 2012

homeMADE (:



assalamualaikum w.b.t.

syukur alhamdulillah ari ni di beri peluang untuk bernafas lagi, :) . okay, sebenarnye xde ape sgt yg nk di belog kan ari ni, tp cume sekadar nk bebel kosong yg x de ape isi. HAHA ! okay, nmpknye aku da hampir nk mula melalut ni.
 -STOP- . : D
ape yg berkait dgn entry aku skrg ? lihat lah gmbr kat bawah ni . haa, ni salah satu menu makan tgh ari td . homemade gtuh . hihi . first trial kot buat kerabu pucuk paku ni. makanan org kampung je mampu buat. haha. [dan dan menipu nye ! ] :) . tp rase die perhhhh !! sgt SODAP wehh.

okay, sape2 nk try, aku lampir kan sekali dgn resepi nye buat tatapan semua,
[cewaahh, ayat aku x bole pergi lah ! ] HAHA :D
kerabu pucuk paku .
bahan-bahan yg diperlukan :
  1. pucuk paku
  2. bawang merah (besar punye)
  3. cili api
  4. garam
  5. kelapa muda (yg da parut ye)
  6. buah lemon n limau kasturi
  7. udang kering
**semua bahan-bahan di atas, sukatan nye ikut selera masing masing [secukup rasa] :)

cara-cara :
  1. sangai kan kelapa parut td dan dicampur dgn sedikit udang kering (yg ditumbuk sedikit) sehingga warna nya jd kuning ke coklat.
  2. bersihkan pucuk paku td, kemudian didihkan air dan masukkan pucuk paku td ke dlm air yg telah dididihkan, biarkan dlm 10-15 minit dan tos kan pucuk paku yg sudah di celorkan td.
  3. ramaskan pucuk paku td agar tidak terlalu berair.
  4. mayangkan (potong) bawang merah dan cili api.
  5. gaulkan kesemua bahan dan perahkan sedikit jus lemon dan limau kasturi (secukup rasa)
  6. sedia untuk dihidangkan.

#selamat mencuba  :)

okay, aku rase sampai sini je entry kali ni . InsyaALLAH ade mase akan ku hias padang belogg aku ni. 
daa, 

salam. :)

4 comments:

  1. macam best je kerabu tu.. hehe.. untungkan kalau pandai masak :D

    ReplyDelete
  2. perghh sedap tu!nk try tpi kat sini xde plk pucuk paku >.<
    insyaAllah akan try!nice sharing!:)
    teruskan berblogging

    ReplyDelete
  3. g0od resipi!

    visit here frm Egypt~

    http://coretanfadlisabri.blogspot.com/2012/03/mesirlaut-yang-tak-bercantum.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you :) jgn lupa try nanti. Hihi

      Delete